Thursday, August 30, 2007

"Voldemar"

Täna, oh, eile siiski... käisin üle hulga aja teatris.
Praegu on Tallinna Draamateatri külalisetendused Tartus, seekord käisin vaatamas "Voldemari".



Andrus Kivirähk

"Voldemar"

2006
kahes vaatuses


Lavastaja Merle Karusoo
Kunstnik Pille Jänes
Muusikaline kujundaja Ardo Ran Varres

Osades Viire Valdma, Mari-Liis Lill, Taavi Teplenkov, Guido Kangur ja Tiit Sukk.

Tiit Sukk mängis võrratult! Loomulikult olid kõik väga head näitlejad - nii olid vaheldumisi laval Ants Lauter, Kaarel Karm, Felix Moor, Ruts Bauman, Ellen Liiger...

Andrus Kivirähk'i sõnul olid Panso päevaraamatud talle võrratuks materjaliks näidendi kirjutamisel ning neid lugedes ei olnud kahtlust, et "näidend hakkab rääkima noorest Pansost, ümmarguste öökulliprilidega teatrikooli õpilasest, Draamateatri noorest koomikust - poisist, kes tahab vallutada maailma ja kardab meeletult surma, kuna siis jääks tal ju kõik ütlemata.

See on suure meistri kujunemislugu, taustaks sõda ja okupatsioonid, küüditamised ja põgenemised, lootus ja lootusetus. Panso sünniaasta (1920) oli tõesti uskumatult "sitt" - nagu ta näidendis ise tunnistab. Aga tal vedas. Teda ei saadetud rindele, ta ei surnud tuberkuloosi. Ta ei joonud ennast põhja ega leppinud keskpärasusega. Peiari maski all peitus peane sisu. Voldemar pidas vastu, viis ellu oma unistused ja sai Pansoks."



Minu meelest meisterlikult kirjutatud, lavastatud ja mängitud tükk. Meeldiv teatrielamus, mis pakkus äratundmisrõõmu endisaegsete tippnäitlejate osas, mõnus huumor, ajastu traagika...

Tartlased võtsid "Voldemari" vastu täissaaliga, aplausiga, mis ei tahtnud ega tahtnud lõppeda, ning erilise austusavaldusena aplodeerides püsti tõustes.

No comments: