Saturday, January 12, 2008

Sinule, kulla Hundiulg, ja teistele ka

Lugesin eelmise postituse juures oleva Kukupai ja Jospeli kommentaari viite peale blogi Hundiulg, kus ta ühes postituses otseselt minust räägib.
See oli üsna huvitav arutlus, ehkki esimese korraga ei saanud ma aru, mida öelda tahetakse. :) Lugesin veel ja püüdsin arutleda.
Ma olen jätkuvalt seda meelt, et iga arvamus on ainuüksi üks vaatenurk paljudest võimalikest.
Täpselt samuti on ka minu arvamus sellest vaid üks paljudest võimalikest arvamustest ja ma ei pretendeeri mingile absoluutsele tõele.
Sulle, Hundiulg, tundub, et inimesed on üksikud. Küllap see nii on. Paistab, et Sinagi kuulud nende üksikute hulka, kes arvutis oma aega veedavad teiste blogide lugemisega ja enda oma kirjutamisega. On selles midagi paha?
Mina ei saa kuidagi väita, et selleks, et rohkem internetis istuda, jätaksin ma käimata huviklubides või teatris või mistahes seltskonnas.
Usun, et sama saavad öelda teisedki inimesed, internet lihtsalt avardab suhtlemisvõimalusi. Ehk pole mul võimalik hea sõbraga teisest linnast igal hetkel kokku saada, kuid mul on võimalus temaga msn-i vahendusel vestelda. On see halb?
Ma arvan, et me kõik oleme vähem või rohkem edevad, tunnistame seda endale või mitte. Ka Sina, Hundiulg, kirjutad ju avalikku blogi arvatavasti ikkagi selleks, et inimesed seda loeksid.
Mul ei ole olnud eesmärki pürida blogide topi tippudesse, ma hakkasin blogi kirjutama lihtsalt taaselustades oma vana harjumust uues vormis, ma tahtsin kirja panna oma mõtteid ja arutlusi, kirjutada asjadest, mis mind puudutavad ja mulle hinge lähevad.
See, et mu blogi loetakse, näitab ehk ka seda, et samad teemad puudutavad paljusid, nad on sellega kas kokku puutunud või elavad ise sellist elu. Järelikult pole ma ainus. Ja arvukaid blogisid lugedes võib näha, et minusuguseid "hingestrippareid" (nagu Hundiulg väljendub) on blogimaastikul palju.
Kas see on imelik? Ei ole ju tegelikult. Pole midagi kummalist selles, et tahame jagada oma rõõme ja muresid.
Lihtsalt ajad on muutunud ja võimalused-vahendid selleks teisemad kui vanasti. On see paha? Minu arvates mitte. Mina pean küll ütlema, et mul on hea meel, et mul lubatakse sisse astuda teiste inimeste mõttemaailma, aimu saada nende maailmapildist ja mõtetest. Kui see mulle meeldib, siis ma loen teda veel ja veel ja jäängi lugema. On's raamatud kuidagi teistmoodi lugemisvara kui blogid? Samamoodi kujunevad välja oma lemmikirjanikud ja -teosed. Hundiulg võrdlebki blogindust ilukirjandusega - see pole üldse paha võrdlus. Minu arvates kenasti öeldud. Küllap see nii ongi, et blogikirjutaja on teiste inimeste jaoks virtuaalne kirjanduslik tegelaskuju, sest me ju sageli ei tea, kes blogikirjutaja nime taga peitub.
Ma arvan, et see ongi üks põhjusi, miks inimesed on nii avameelsed "hingestripparid". Lähimate sõpradega saame nii avameelselt rääkida nagu anonüümselt blogis, kuid alati pole lähimaid sõpru käepärast, blogikirjutamise võimalus aga on.

Ma ei saa olla nõus väitega, et üksindusest tekkinud või seda kompenseeriv kirjutamisvajadus muudab inimesi veelgi üksildasemaks. Arvaksin hoopis vastupidi - mina olen küll just sellesama blogi vahendusel saanud tundma häid inimesi ja osasid neist võin lausa virtuaalsõpradeks nimetada. Olen ma siis üksildasem? Ei, kindlasti mitte.
Ja blogisid lugedes ei saa küll kuidagi arvata, et kõik blogipidajad on kohutavalt üksikud edevust ja armastusvajadust rahuldada püüdvad inimesed, eks ole seegi arvamus üks paljudest.
Selle üle, kas ma kirjutan naistekat või tõesti elulist päevikut, jätan kõigile vabaduse ise otsustada. :) Ma ise poleks selle peale tulnudki, et selles osas võiks kaksipidi arvamusi olla. :) Kuid on väga kena, kui leitakse, et see on stiilselt kirjutatud ja köidab lugejaid - aitäh! Eks ma hakkan siis mõtlema selle avaldamisele! :) :) :)

4 comments:

helle said...

Olen ka üks paljudest, kes seda ja teisi blogisid loeb ja oma üksindust(!!???)blogi kirjutades välja elab. Lugesin ka hundi ulgu. Mitte ainult kõnesolevat postitust, vaid teisi ka. Omapärane blogi. Inimesed, kes arvavad, et tõe monopol on nende käes, tekitavad minus õõva.
Samas mõtlen ka mina, et blogindus on ka (natuke?) nagu ilukirjandus, ja mis selles halba oleks? Miks ei võiks lugeja mõeldagi blogijatest kui teatud ilukirjanduslikst tegelastest?
Igaüks võib ju oma elust raamatu kirjutada!?
Nii et, Valgeseelik, ära heitu ühest arvamusest, mis erineb veidi tavapärasest! See polnud ju lõpuks ka hävitav!
Jõudu blogimisel!
Sellist Valgeseelikut on meil vaja!!!

valgeseelik said...

Aitäh Sulle, kulla Sjgelle, Sinu arvamusest on mul hea meel, sest mõtlen samamoodi. Hea on leida mõttekaaslasi. :)
Aga nagu olen ennegi öelnud - iga inimese arvamus on vaid üks paljudest. Nii palju kui on inimesi, nii palju ka erinevaid arvamusi. :)Seetõttu ei ole mul tõesti vaja heituda arvamustest, mis minu omast erinevad, nende hea külg on see, et need panevad natuke mõtlema.
Aitäh toetuse eest! :) Mulle meeldib ka mõte, et tegelikult võib igaüks meist kirjutada raamatu ja blogi olekski üks väljundeist. Varem poleks ju selline asi minusuguse tavainimese jaoks üldse nii lihtne olnud, et kirjutad ja kõik saavad lugeda. :) Aga nüüd on see võimalus kõigil olemas - kirjutada endast raamat!! :) See on ju igati tervitatav!:)
Jõudu ka Sulle! :)

Anonymous said...

Hea valgeseelik,

Tulin siis Sinu vastust lugema.
Tegelt ei oleks pruukinud minu mõttekäik üldsegi mingit reageerimist esile kutsuda. Lihtsalt üks arvamus, mis vajas eelkõige enese jaoks sõnastamist. Ühinen Sinu arutlusega arvamuste mitmekesisusest - seepärast maailm ongi huvitav. Kahju, et sjgelle ei taha sellega nõustuda, otsides ühes või teises arvamuses tõe monopoli.
Ühte asja tahaks küll täpsustada. Oma kirjutises ma ei proovinudki väita, et see, mida Sina, mina ja paljud teised teevad, on midagi halba. Mida tehnoloogia meile pakub, seda me ka kasutame.
Minu kirjutise põhipoint, et muutume virtuaaltegelasteks on aga ilusasti Sinu poolt aktsepteeritud. Maailm on huvitav ka seetõttu, et mõnikord arvamused kattuvad.
Jätka oma kirjutisi, sest need on huvitavad. Kas tõepoolest vajalikud Sulle ja Su lähedastele - selles osas jään eriarvamusele.
Tänan Sind külalislahkuse eest, lähen külastan teisi "hingestrippareid". Keegi ruitlane olevat ilmunud...

valgeseelik said...

Aitäh, kulla Hundiulg, et tulid lugema ja kommenteerima. :) Rõõm Sind siin näha! :)
Mulle meeldib, et me aktsepteerime teineteise arvamusi, olenemata sellest, kas need kattuvad või mitte.
Aitäh, kui tundub, et mu kirjutised on huvitavad.:) Oled alati külla oodatud.:)
Mulle endale on kirjutamine vajalik, vastuse leian Sinu enda kommentaarist - "lihtsalt üks arvamus, mis vajas eelkõige enese jaoks sõnastamist". Just sellepärast on minulgi vaja oma mõtted lahti kirjutada, siis saan need selgemaks ja arutluse käigus jõuan mõelda asjale mitmest aspektist, siis lisanduvad ka lugejate arvamused ja seega selgineb üldpilt minu jaoks.