Monday, November 12, 2007

Harrastusteatrite draamafestival

Tegelikult käisin ju üleriigilisel harrastusteatrite festivalil. Muljeid on väga palju. Ei oskagi kohe alustada...
Negatiivse poole pealt oli ebameeldivaks üllatuseks, et programm kattus ja ikkagi ei saanud kõiki etendusi näha, kuigi oleks väga tahtnud.

Keskendusin põhiprogrammile, nägemata jäid maakondade parimad, ometi olevat ka seal häid pärle olnud. Ainukesena nägin Nõo näitetrupi etendust "Vann vales kohas", mis oli reede õhtul. Suhteliselt lame tükk, aga paar head karakterrolli oli.

Korraldajate sõnul on probleem selles, et keegi ei taha reedel juba lõunast alustada, muidu oleks saanud kolme päeva peale kõik etendused ära mahutada ja need ei oleks kattunud.

Kui see päev on pool aastat ette teada, on ju igal inimesel võimalik oma tööasju niimoodi sättida, et saab ühe päeva vabaks või ette või taha ära teha. Asi on ikkagi soovimatuses. Sellest on kahju!

Minul igatahes süda tilkus verd, et kõiki lavastusi ei näinud! :(

Aga räägime hoopis headest asjadest! :)

Hiiglama vahva oli õhkkond terves majas, sõbralikkus ja naeratavad näod, kohvikus oli laul ja tants ja pillimäng - supertore! Kõik spontaanselt - ühed võtavad laulud üles ja teised kohe liituvad. Imetore!

Aga etenduste juurde!

Reede õhtul oli lisaks "Vannile vales kohas" Võru Teatriateljee etendus "Võrumaa rituaalid", mida esitleti väljaspool ametlikku programmi. Väga vahva etendus, fantastiline lavastus! Soovitan tingimata vaatama minna! Eriti hea oli ehedus! Soovitus: istuge esimesse ritta! :)

Aga muidugi oli ka neid, kellele see ei meeldinud, üks vanaproua oli seisukohal, et see oli labane. Maitseasi.

Salme Teater mängis Arthur Milleri "Katsumus". Olen näinud seda Vanemuises, kus pealkiri on "Salemi nõiad". Sünge, aga mulle meeldis.

Mulle meeldib, kui etendus raputab.

Salme Teater oli lavastuse huvitavalt lahendanud, mängiti ilma peategelase John Proctorita. Algul arvasin, et neil on lihtsalt meesnäitlejatest puudus, aga pärast tuli välja, et see idee tuli lavastajal kärpimiste käigus. Häid osatäitmisi oli.

Jõelähtme Lavagrupp etendas Oleg ja Vladimir Presnjakovi "Ohvrit mängides". Mulle jäi selle mõte küll pisut selgusetuks, kohati tundus, et mingid asjad justkui ei haaku omavahel. Aga paar päris head näitlejatööd oli.

Teater Randlane tuli välja etendusega "Meretagune asi" Jüri Tuulikult. Väga hea peaosatäitja oli! Eakas proua ja mängis nagu kulda! Fantastiline! Paar korda vist komistas tekstiga, aga üldse mitte häirivalt, ta lihtsalt OLI laval ja see oli väga usutav.
Lisaks oli etenduses pillimängu ja laulu ning sellega võlusid nad ka rahva ära. Lõpus plaksutati ja tõusti püsti, kõigile meeldis väga.

Abja Kultuurimaja näitering mängis Martin McDonaghi "Mägede iluduskuningannat". Väga hea, aga raske materjal amatööridele puremiseks, seda enam, et enamusele tuleb silme ette võrdlusena Vanemuise sama lavastus, kus hiilgasid Herta Elviste ja Liina Tennosaar.
Peaosaline vanaproua oli natuke parem kui noorem osatäitja, noorem oli puine ja minu arvates ei mänginud rolli välja. Vahepeal justkui klappis ja oli hea, siis jälle muutus mänguks halvas mõttes.

Tartu Üliõpilasteater tuli välja F.M. Dostojevski-V. Vahingu-K. Kudu "Sortsidega". Olin põnevil, sest ei olnud seda näinud, kuid lavastus oli pälvinud preemia Eestist väljaspool.
Paraku pidin pettuma, sest mitte ei jõudnud pärale, mida sellega öelda taheti ja millest üldse jutt käis. Näitlejad olid professionaalsed, kuigi see oli esimene lavastus, kus tekst läks kaduma. Kuid osatäitjad olid väga head, peale ühe, kelle tekstist ei saanud mõnel korral aru. Väga hästi mängisid. Kui veel oleks aru ka saanud, millest nad mängisid ja MIKS, siis oleks päris tore olnud. :)

Palamuse Amatöörteater esitas Madis Kõivu "Tali". Palju häid osatäitmisi, hästi lavastatud (lavastaja professionaal Raivo Adlas!) ja naljakas. Publik võttis hästi vastu, naerdi palju ja žüriigi oli silmnähtavalt võlutud. Kuuldavasti kutsuti neid ülemeremaale esinema selle tükiga! On ka seda väärt!

Teater-stuudio "Veer & Shpaga" - O. Pard "Gamajunilinnu laulud". Pigem oli see kontsert-etendus aastast 1980, nagu keegi tabavalt ütles. Lauljal oli väga hea hääl, muide. Ja ega tal päeva viimase etendusena midagi häda ei olnud, aga sellesse konteksti oli ta kuidagi sobimatu.

Sõna võttis žürii, rääkis omapoolseid arvamusi, kommentaare, päris aru, miks üks või teine materjal lavastamiseks on võetud, kritiseeris, andis tagasisidet.

Siis vaadati veel lõpuks suvelavastuste kolme parimat, üks neist oli Räpina lavastus "Jõujaam", mida mängiti Leevakul ja lugu rääkis Leevaku hüdroelektrijaama ehitusest, millest J.Smuul kirjutas ka "Järvesuu poiste brigaadi".
Teine oli Tammsaare nim. Teater oma lavastusega "Lembelood vanas linnas" või midagi sellist, vabandust, kui mul valesti meelde jäi.
Ja kolmandat ei mäleta... palun vabandust. Ei kirjutanud üles.

Siis tulid autasustamised. Kuna oli 10. (juubeli) festival, siis jagati teenetemärke kauaaegsetele tegijatele.
Lõpuks jõudis järjekord lavastusteni ja näitlejateni.

Grand Prix sai Teater "Randlane" oma "Meretaguse asja "eest. Ja asja eest sai! :) Ehkki ka Palamuse oli väga tugev konkurent minu silmis.

Kolm päeva festivali sai läbi, järgmisel aastal on festival taas Tallinnas. Loodan, et siis on kava nii kokku pandud, et ikka kõiki etendusi näeks!

Nende päevade sisse mahtus ka laupäevaõhtune pidu, kus sain rohkem komplimente kui terve elu jooksul kokku! :):):) Ok, nali! Nii palju nüüd kah ei olnud... :) Aga kõige huvitavam, kellega mind võrreldi, oli "Bondi tüdruk"! :) :) :) Sellega mind polegi veel võrreldud! :):):)

9 comments:

kukupai said...

Sellest Sa ei kirjutagi, millises trupis ise kaas lööd?
Ma olen nüüd teatritegemisest kõrvale jäänud, aga vanasti oli eraldi Põhja-Eesti harrastusteatrite kokkusaamine ka, ühel aastal pani meie trupp selle kinni lausa. Toredad ajad olid....

valgeseelik said...

Ära pane pahaks, kulla Kukupai, aga ma ei tahaks, et mind hakataks mingeid kanaleid pidi tuvastama.:) Püüan oma suhtelist anonüümsust säilitada niipalju kui see võimalik on.

Nagu aru saan, oled ka teatritegija olnud - see on küll hiiglama vahva! :) Rõõm kohtuda! :)
Millises trupis ise kaasa lõid ja miks Sa kõrvale oled jäänud?

Ehk tasuks toredaid aega taas elustada?

joodikupoeg said...

Maarika käis ka - Kaheksa armastavat naist. Vist 4 aastat tagasi, lindis on see etendus mul küll, aga lintideni pole veel jõudnud....
Ka mängid esimest armastajat?;)

kukupai said...

Ega minagi väga oma identiteeti välja ei taha anda. Võin öelda, et trupijuht oli Leo Talimaa ja mina jäin kõrvale pere pärast (läksin mehele ja sündisid lapsed). Seda truppi enam ei ole ka. Aga kui vaja, suudan praegugi teatrit teha.

valgeseelik said...

Hea Joodikupoeg, ma tahaks Sulle kohe midagi öelda, aga ma ei saa seda siin teha samal põhjusel nagu Kukupailegi... Palun ärge pange pahaks! :)
Aga kas just esimest armastajat...? Vaat seda ei oska mina kohe nii paugupealt otsustadagi... :):):) Nii ja naa... :)

Aga kulla Kukupai, mis Sind takistab praegu teatritegemises kaasa löömast, kui Sind asi hvitab?

kukupai said...

Ametiga ei lähe hästi kokku enam...
Ja ei pane ma pahaks midagi.

valgeseelik said...

Hm... mul hakkab Sinu ameti osas juba mõningaid mõtteid tekkima... :) Tegelikult on küll juba varem tekkinud Sinu blogi lugedes, aga nüüd on veel lisavihjeid tulnud... :)

Kahju, kui ameti tõttu huvipakkuvad asjad sobimatuteks osutuvad...

kukupai said...

Tead, kui kuskil mõni uks sulgub, avaneb teisal aken.

valgeseelik said...

See on küll õige! Ja vahel on nii, et ei taha ega taha ust sulgeda, lausa kardad seda sulgumist, aga kui ta siiski sulgub, siis avaneb kohe mitu uut ust või akent...

Ja siis mõtled, miks ma küll kartsin eelmist ust kinni lüüa...