Thursday, December 27, 2007

Unetus

Olen unetu.
See on üsna piinav.
Kella kolmest saadik olen ärkvel ja kui olin paar tundi voodis ära vähernud, siis sain aru, et on mõttetu oodata und, mis ei tule ega tule, sest pähe tikuvad igasugused mõtted ja neid on ööpimeduses palju raskem tõrjuda kui päeval muude toimetustega tegutsedes.

Öiste mõtetega on selline paha lugu, et kui korrakski unesegasena mingi mõte jõuab peast läbi joosta, siis on kõik läbi - enam und ei saa. Vähemalt minuga on see nii. Kuigi siis püüan kramplikult mõelda, et jään kohe magama, jään kohe magama, juba magan, juba magan - enam ei aita... Ikka hakkavad igasugused mõtted peas ketrama ja ketrama ja viivad viimsegi uneraasu.

Minu arvates pole eriti normaalne magada ainult kolm tundi ja sedagi und läbisegi pehmelt öeldes siivutute unenägudega, mis omakorda väga undsoosivad ei ole - kas peaksin hakkama unerohtu tarvitama, et korralikult magada saaks?!

Või on mul hoopis suurest magamisest (sest mõne öö olen vahel ikka normaalselt kah maganud... :D) juba uned täis magatud ja organism ei vajagi enam nii palju und?

Või antakse mulle lihtsalt lisaaega, mida ma peaksin kasutama ratsionaalsemalt kui voodis väherdes?
Näiteks midagi ennastarendavat tegema?
Kasvõi lugema, milleks muidu aega napib?
Või kasutama need hetked positiivsete mõtete produtseerimiseks, et end hallist masendusest lõplikult lahti rebida?

10 comments:

AlaR said...

hmm. tuttav tunne. üks mõtteke ja korras. ja ei mingit und enam. masendav. kusjuures, tänu unerohtudele ei näe ma enam und, vähemalt ei mäleta ise. seegi hea, enne ärkasin pidevalt, hirmuhigi otsaees. ja taga. ja siis enam magada ei suuda, löö või jalaga, kuigi silmad püsivad vaevu lahti. kes teab, mis selle vastu aitaks...

valgeseelik said...

Jaaah, ühte head rohtu ma tean... ;)

AlaR said...

ei ole mul seda rohtu, ei ole... ja Sul ka vist mitte, tundub.

Mannu said...

Kummaline. Ka mina rebelesin täna öösel ja ei saanud kuidagi und. Mõtlesin minagi, et ehk sai siis pühade ajal hullult palju magatud ja ehk ma ei vajagi enam und!? Või oli see tõesti tingitud täiskuust (mis oli küll 24ndal) - alatihti ei lase Kuu mul magada. Olen libahunt vist! :)

Mis see üks rohi on, mida Sa oma kommentaaris mainisid, mis aitaks? :)

valgeseelik said...

Nooh, ma ise arvan, et see võiks olla rahu Sinus eneses ja õnnetunne ja armastus ja armsa inimese kaisus olemine ja kõik muu, mis sinna juurde käib... vaat siis alles oleks hea uni... :)
Või mis Sa arvad?;)

Mannu said...

vist küll jah.. kui ma muretult armumullis olen, siis jään unistades magama, ilma et 5 sekunditki mööduks. Teisalt jälle.. ma ei saaks öelda, et mul praegu midagi ilgelt halvasti oleks. Võib-olla ma mõtlen lihtsalt üle.. mõtlen, MIKS Ta peab nii käituma. Või teine võimalus see ülemagamine.. Eile ärkasin peale kahte.. ja katsu siis kell 23 magama jääda, kui tavaliselt on päevad kaks korda pikemad..

PS! Kummaline, aga väsimust ka ei ole..

lõvisüda said...

Insomnia- tuttav tunne, pole selle pooleteise nädala jooksul praktiliselt maganudki ja püsti seisan, istun ja vahin ööd läbi telet, pole seda kunagi õieti teinud(praeguseks olen veendunud, et pole millestki ka ilma jäänud)
Inimesed ei maga kui neil elus ei ole kõik korras, olenemata probleemi olemusest kaob uni... ainus mis on võrdeline asja juures... probleemi tõsidusest oleneb magamatuse perioodi pikkus... Veidraks teeb selle loo, et üle kõige ise tahaksid lihtsalt magada ja mitte nii pea ärgata... öeldakse, et uni on parim arstim...

valgeseelik said...

Jah, kui seda parimat arstimit järjest ja järjest tarbida saaksid, nii nagu ise heaks arvad! Aga õige on see, et kui midagi on korrast ära, siis annab see kohe unehäirete näol tunda.

Mannu said...

jaaa, uni võiks olla koguaeg kuskil tagataskus.. et vajadusel kasutada.

(PS! Täna sain juba vägaväga hästi magada :) Kuidas Sul (Lumi)Valgeke??;))

valgeseelik said...

Tänan küsimast! Kuna mul eelmine öö jäi une poolest napiks, siis sel ööl magasin tunduvalt paremini. :D